Lägg golvplattor

Innan du kan börja lägga dina golvplattor så finns det en del förberedelser som du måste göra, så som tvättas rent ytan som ska beläggas och placera ut limmet. Efter att alla förberedelserna är gjorda så kan du börja lägga brickorna. Placera flera kakelkors bredvid din arbetsyta, du kommer nu att behöva dem för justering.
Placera ett kakel på limmet och tryck in den med en vridrörelse. Ta din gummiklubba i handen och knacka lätt på plattan för att fixa den på plats. Placera kakelkorsarna i hörnpunkterna. De säkerställer jämna avstånd mellan brickorna. Skarven ska vara minst två millimeter.
När du har lagt några brickor bör du resa dig upp och ta en kritisk titt på ditt arbete på avstånd. Korrigeringar är fortfarande möjliga innan limmet fastnar.

Klippa kantplattor
I de flesta rum så kommer inte plattorna passa perfekt, då kommer en skärning krävas. Det finns olika verktyg för att klippa plattorna: vissa verktyg kommer kräva att du manuellt klipper plattorna, andra verktyg kan göra det elektriskt.
Undersök väggen i slutet av rummet noggrant. Du bör mäta små knölar så att du kan klippa plattan i enlighet med det.

Sätt fast plattorna
Nästa steg är att sätta fast plattorna. Innan du kan börja ta bort de lim som har blivit över så ska du vänta tills de att limmet har torkat (ta hänsyn till tillverkarens anvisningar). Torktiden är vanligtvis minst 25 timmar.
Sätt fast plattorna enligt tillverkarens anvisningar. Det blandas med vatten i ett förhållande som definierats av tillverkaren. Resultatet är en gröt som du häller på golvet. Använd ett gummi för att sprida det jämnt över brickorna. Applicera alltid så mycket murbruk som du kan distribuera snabbt. Du måste dra av allt överskott.

Rengör golvet
När du har kommit till detta steg så har du redan gjort den största delen av arbetet. Nu måste du vara tålmodig tills murbruken torkar. Fyll en hink med vatten och doppa en svamp i den. Pressa ut svampen. Det ska vara fuktigt men inte vått. Nu är de dags att rengöra fogarna med den fuktiga svampen. Ta en ren, torr trasa och polera sedan.
Borttagningsmedel för cementdimension är kommersiellt tillgängliga. Det finns också några hemåtgärder på internet som ska göra jobbet:
• Citron: Lägg helt nypressad citronsaft på plattorna. Skölj sedan brickorna med varmt vatten.
• Vinäger: Lägg vinäger i förhållandet 2 till 22 (2:22) i varmt vatten (för en 6 liters hink behöver du 300 ml vinäger). Lösningen måste fungera i fem minuter innan den sköljs med rent vatten.
• Tvättmedel: Lös upp tvättpulver i vatten. Fukta en borste med blandningen och applicera blandningen på en vinkelslipare för att ta bort cementdammet från plattorna.

Försegla fogarna
Plattorna har lagts, men arbetet är ännu inte färdig. Du måste nu täta lederna med silikon . För detta arbete behöver du en patronpistol eller silikonpistol med vilken du enkelt kan bearbeta silikonen.
För att täta lederna, fortsätt enligt beskrivningen i den här artikeln. Du måste förse tätningsmedlet mellan väggarna och botten- eller golvplattorna. Använd maskeringstejp för att rita raka linjer.
Ta dig tid när du tätar. Att täta lederna är det svåraste jobbet, särskilt för oerfarna. Du kan enkelt ta hjälp för de här sista steget i din plattsättning i Stockholm. Om du väljer att fortsätta arbetet själv så måste du tillämpa jämnt tryck på patronpistolen, vilket inte är så lätt. Testa först patronpistolen vid en fog bakom en dörr, där bulor inte märks.
Slutligen måste du sprida silikonen så att den är fin och smidig och jämn. Låt sedan torka tillräckligt enligt tillverkarens anvisningar innan du använder ditt badrum. Silikonen får inte komma i kontakt med fukt på några timmar. Annars riskerar du att behöva täta lederna igen.

Instruktioner fungerar också för väggplattor
Ovanstående instruktioner beskriver hur du själv kan lägga golv som plattor. Om du vill lägga väggplattor kan du också använda instruktionerna. Den enda skillnaden är att plattorna är fästa vid väggarna. Slutligen måste du täta expansions- och hörnfogen.

Sammanfattning
Beläggning är ett klassiskt jobb för dig som vill göra det själv, det är ett arbete som involverar flera steg och som sträcker sig över flera dagar. Hoppa inte över några av stegen ovan och ta dig tid att få bästa möjliga resultat. Om detta kändes som ett lite mastigt jobb för dig så finns det alltid hjälp som du kan få när de kommer till plattsättning i Göteborg.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest